sub
Petak, 29. mart 2024.

novi logo ZP mali

Ženski prostor je od 22. do 24. novembra 2013. u Vrnjačkoj Banji organizovao seminar Jačanje kapaciteta za unapređivanje zdravlja Romkinja i pristupa zdravstvenoj zaštiti za 12 aktivistkinja  iz Bujanovca, Vranja, Leskovca, Vlasotinca, Lebana, Prokuplja i Kuršumlije, sa ciljem unapređenja kapaciteta aktivistkinja na jugu Srbije, posebno u oblasti zagovaranja unapređivanja zdravlja i zdravstvene zaštite Romkinja.

Osim toga što je jug Srbije suočen sa velikom stopom nezaposlenosti i visokim procentom siromaštva, Romkinje na ovom području imaju probleme i u ostvarivanju prava na očuvanje zdravlja i dobijanju zdravstvene zaštite, usled  dodatne diskriminacije, predrasuda, kao i nedostatka informacija vezanih za načine ostvarivanja zdravstvene zaštite.  U nekim opštinama južne Srbije ne postoje zdravstvene medijatorke, a one su upravo prepoznate kao veoma važne kada je zdravstvena zaštita Romkinja u pitanju. Takođe, vrlo je malo  aktivnih organizacija i inicijativa koje se bave poboljšanjem položaja Romkinja uopšte, pa samim tim i poštovanjem prava na zdravstvnu  zaštitu. Zbog toga je i važno da se podrže nove inicijative, kao i da te inicijative postanu deo Romske ženske mreže koja deluje na čitavoj teritoriji Srbije.

vr banja

Pored žena koje svoj aktivizam u oblasti prava žena i zaštite zdravlja tek počinju, prisutne su bile i dugogodišnje aktivistkinje Romske ženske mreže koje su ličnim primerima i iskustvom podržale buduće saradnice. Seminar su, pored aktivistkinja Ženskog prostora Snežane Stojanović i Vere Kurtic, vodile i Slavica Rakić, aktivistkinja Udruženja Romani cikna iz Kruševca, Đurđica Ergić, aktivistkinja Romskog ženskog centra Bibija iz Beograda, i Ljerka Mezga Ćurčin, konsultantkinja za žene žrtve nasilja.

Teme kojima smo se bavile dale su novi  uvid u romski ženski aktivizam, a posebnu pažnju smo obratile na načinine  zagovaranja za sistemska rešenja  problema sa kojima se Romkinje susreću pa tako i rešavanju problema u zdravstvenoj zaštiti i očuvanju zdravlja žena.  Takođe, ovo je bila prilika da se bavimo i brigom žena o sebi samima, kako onih sa kojima radimo, tako i nas aktivistkinja.

Iako je za neke od novih saradnica ovo bio prvi put da su se susrele sa feminističkim načinom rada, zaključci seminara ukazuju na neophodnost aktivističkog angažovanja samih žena kako bi se došlo do pozitivnih promena. U atmosferi poverenja, solidarnosti i sestrinstva  dogovorena je dalja saradnja i neophodni koraci u procesu poboljšanja zdravlja i zdravstvene zaštite Romkinja na jugu Srbije.

Seminar je deo istoimenog projekta koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

Fotografije sa ovog susreta možete pogledati ovde.

 

 

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2