sub
Petak, 29. mart 2024.

novi logo ZP mali

 

Organizacije civilnog društva najoštrije osuđuju poziv na linč od strane potparola protivterorističke jedinice MUP-a, Radomira Počuče, protiv Žena u crnom.

Žene u crnom su obeležavale Dan sećanja povodom svih ljudskih gubitaka tokom NATO bombardovanja SRJ, ali i podsećajući na zločine srpskih snaga bezbednosti pre i tokom bombardovanja.

Ovo je samo jedan u nizu napada kojima su Žene u crnom bile izložene, ovim putem podsećamo i na događaj kada su, pre tri godine bile i fizički napadnute, a njihove prostorije demolirane. Počinioci su do danas ostali nepoznati, kako javnosti, tako i nadležnim organima.

Posebno zabrinjava to što je poziv na linč došao od strane predstavnika zvaničnog organa MUP-a, u čijoj je primarnoj nadležnosti zaštita i bezbednost svih građana koji se nalaze na teritoriji Republike Srbije, kao i to što se nadležni organ čiji je Počuča poslenik još nije zvanično oglasio povodom ovog istupa.

zene-u-crnom

Organizacije civilnog društva podržavaju podnošenje krivične prijave od strane Komiteta pravnika za ljudska prava - YUCOM. Krivična prijava biće podneta danas.

Pozivamo sve koji su zainteresovani za istinsku demokratizaciju i evropeizaciju Srbije, posebno Međunarodnu zajednicu da obrati posebnu pažnju na činjenicu na koju smo godinama ukazivali, a to je odsustvo reforme sektora bezbednosti i umesto toga uspostavljanje partijske kontrole nad njim.

Navijačke grupe, a zapravo paravojne formacije, koriste se u obračunima sa političkim i vrednosnim oponentima vlasti. Pod izgovorom eventualne odmazde ovih grupa, vlast zabranjuje organizovanje skupova povodom zaštite ljudskih prava poput Parade ponosa, što neodoljivo podseća na manir predsednika Rusije Vladimira Putina kada se obračunava sa svojim oponentima. Ovo dokazuje naše tvrdnje da je Srbija u poodmakloj fazi putinizacije.

Nažalost, ovaj težak incident počinjen od strane predstavnika MUP-a, potvrđuje sve navode o stanju ljudskih prava koje je Zaštitnik građana, Saša Janković izneo u svom redovnom Godišnjem izveštaju.

Pozivamo sve organizacije civilnog društva i građane da podrže ovo Saopštenje i podršku pošalju na na sledeće e–mail adrese:

office(at)ceas-serbia.org i office(at)yucom.org.rs

Ženski prostor se pridružuje saopštenju i podršci Ženama u crnom. Pozivamo i ostale organizacije i pojedince da učine isto.

 

 

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2