sub
Četvrtak, 18. jul 2024.

novi logo ZP mali

 DSC0629 resizeŠesta Feministička letnja škola (FLŠ) u organizaciji Ženskog prostora, uz podršku Rosa Luxemburg fondacije, je organizovana u prelepom ambijentu Borskog jezera u periodu od 22. do 27. jula 2014. Kao i do sada, ciljevi škole su bili razvijanje kritičkog mišljenja kod mladih žena, upoznavanje sa ženskim pokretom u svetu i regionu, jačanje ženske solidarnosti i podrška ženama iz marginalizovanih društvenih grupa.

Obzirom da smo prošlih godina imale jako veliko interesovanje žena iz regiona, ovogodišnja FLŠ je imala potpun regionalni karakter i učesnice su došle iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Srbije. Uz 32 učesnice, na FLŠ-u su bile i volonterke, facilitatorke i organizatorke, ukupno pedeset žena, koje su se šest nezaboravnih dana bavile temama: patrijarhat u našim životima i mogući otpori, nasilje kroz feministički pristup, lična feministička pitanja o diskriminaciji nad ženama, kratka istorija feminističkog pokreta, praktični feminizam radionicama osnaživanja kroz ples i pokret i izrade političkih poruka stesil tehnikom. Govorile smo o feminističkoj kritici neoliberalnog kapitalizma i njegovom uticaju na žene, razgovarale o politici identiteta i/ili politici solidarnosti. Diskusija na temu veganstva i feminizma ove godine imala je posebnu važnost jer je politika Ženskog prostora protiv svih vrsta nasilja, uključujući i nasilje nad životinjama i praktično primenjena i ishrana na FLŠ nije uključivala proizvode životinjskog porekla. I ove godine veliku pažnju učesnica izazvale su dve važne teme u feminističkom pokretu kod nas – lezbejska egzistencija i položaj Romkinja.

Ovogodišnje voditeljke radionica i diskusionih grupa su bile dugogodišnje aktivistkinje i teoretičarke ženskog pokreta u Srbiji: Lepa Mlađenović, Ljerka Mezga Ćurčin, Tijana Popivoda, Milica Gudović, Adriana Zaharijević, Zorica Spasojević, Ana Panday, Dragana Garić , Vera Erac, Vera Kurtić i Ana Zorbić.

Već je tradicija FLŠ-a da se poslednji dan škole posveti mogućnostima da se mlade žene umreže i samoorganizuju, i to kroz temu  „Osvajanje slobode: mlade žene i feminizam“ koju su na ovogodišnjoj školi održale volonterke, inače polaznice prošlogodišnje Feminističke letnje škole: Elzana Poturak, Milica Kljajić, Mina Damjanović i Srbijanka Demirović.

Poseban događaj u okviru FLŠ je bila poseta Borskom rudniku i odlazak u kafić „Jama” koji se nalazi na 400m ispod površine zemlje, a slobodno vreme provodile smo i u sportskim aktivnostima.

Kao i prethodnih godina, Feministička letnja škola izaziva veliko interesovanje i još jednom potvrđuje da su ovakve aktivnosti veoma potrebne i važne za osnaživanje kako žena pojedinačno, tako i samog feminističkog pokreta u Srbiji i regionu.

Čini nam se da je svake godine sve teže rastati se na kraju škole, a osećanja snage i topline, pozitivni komentari i energija traju danima, pa i mesecima nakon što se škola završi.

Vidimo se i sledeće godine!

Izbor fotografija sa FLŠ 2014.

FANZIN FLŠ 2014.

 Grupna FLŠ 2014

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2