sub
Četvrtak, 18. jul 2024.

novi logo ZP mali

U Gradskoj kući u Nišu 23. februara potpisan je memorandum o saradnji između organizacije LABRIS, Inicijative Kolektiv, grada Niša, Policijske uprave, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, Instituta za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje i svih relevantnih institucija.

Ovo je važan korak u sprečavanju diskriminacije i nasilja nad LGBT populacijom, rečeno je na sastanku.

Prisutnima se obratio pomoćnik gradonačelnika Niša Nebojša Ranđelović: "Kao predstavnik grada, mogu da kažem da je ozvaničeno nešto što je evropski standard i ono što su standardi civilizovanog društva, a srpskog društvo pretenduje da zadovolji te najviše standarde. Veliko mi je zadovoljstvo što smo napravili ovaj veliki korak. Memorandum ne obavezuje, to smo uradili zato što je to pravilno i pravedno."

memo labris1

Iz Policijske uprave poručuju da je potpisan Memorandum o sprečavanju diskriminacije LGBT populacije i da sve osobe različitih razmšljanja, kako su naveli, imaju potpunu podršku i zaštitu Policijske uprave u Nišu.

Istaživanje Centra za socijalni rad pokazalo je da postoje određene osobe kojima je potrebna pomoć i podrška, ali koje se zbog straha od dalje diskriminacije ne obraćaju ovoj instituciji. "Mlade LGBT osobe su pokušale ili razmišljaju o suicidu zbog nedostatka podrške porodice. Moramo pomoći da se te predrasude iskorene" - rekla je Aleksandra Tarlać iz Centra za socijalni rad.

"Najveći problemi su ovi koje bi trebalo da rešavaju institucije u lokalnoj mreži a to je obezbeđivanje bezbednosti, razbijanje predrasuda, konstantna edukacija, pre svega sa mladima, sa decom, a zatim i sa profesionalcima koji rade u svim ovim institucijama, počev od organa lokalne samouprave, centara za socijalni rad, policije, tužilaštava i ostalih", rekla je ovom prilikom Lidija Đorđević iz Labrisa.

LGBT organizacije poručuju da je ovo potpisivanje prvi korak ka koordinisanoj saradnji svih ustanova u gradu po pitanju poboljšanja položala LGBT osoba na lokalu. Predstoji aktivan rad kroz sastanke, tribine, edukacije, podrške, organizovanje lokalnih akcija.

 

Posetite nas na ...

facebook-logo-square-mali  twitter-logo-square-mali

mapa baner

ziro racun2